Mange frø, og særlig frø fra stauder, krever en kuldeperiode for at de skal våkne og starte utviklingen til å bli planter. Og det er så gøy, for det betyr at du kan så dem midt på vinteren!

Jeg hadde stor glede av fakkelblomstene som jeg sådde i fjor vinter. Om sommeren ble de små frøene til store, vakre planter som kommer igjen år etter år.
Jeg hadde stor glede av fakkelblomstene som jeg sådde i fjor vinter. Om sommeren ble de små frøene til store, vakre planter som kommer igjen år etter år Foto: Impecta.se.

Såing av frø om høsten og vinteren kalles stratifisering på fagspråket. Det høres kanskje mystisk og litt teknisk ut. Men når man skjønner prinsippene, er det egentlig ganske enkelt! Dette er en økonomisk måte å dyrke på, for til samme pris som du betaler for en staude på hagesenteret, kan du i mange tilfeller få flere titalls planter. I tillegg er det praktisk, for hele plantens livsløp foregår utendørs. Når spirene dukker opp kan de prikles om utendørs. Siden de har stått ute hele vinteren trenger de heller ikke avherding.

Hva er egentlig stratifisering?
Det er i tilfeller som dette man blir imponert over naturens intelligens. Se for deg en blomst eller en plante som visner om sommeren, og som deretter setter frø. Frøene faller til bakken, og de begynner å spire. I vårt nordiske klima er det uklokt av et frø å spire på høsten, for den fargerike og relativt milde årstiden går fort over i bitende vinter. Derfor har naturen ordnet det slik at frøene går i dvale når de faller til bakken. Først etter at de har vært gjennom en periode med lave temperaturer og kjenner vårens varme, spirer de. Det finnes derfor liten sjanse for at de små plantene vil fryse ihjel.

Så hvordan gjør du dette hjemme?
Det er egentlig veldig enkelt, så lenge du følger disse prinsippene:

1. Bruk god jord, og sørg for drenering
Så frøene i potter med såjord, og legg gjerne lecaculer i bunn. For at frøene skal unngå å råtne, kan det være lurt å blande inn perlit eller vermiculit i jorden. Strø også et tynt lag perlit eller vermiculit over toppen etter at du har sådd frøene, det holder på fukt og forhindrer at det danner seg mose på toppen. Jeg dekker i tillegg pottene med fiberduk som festes med en strikk rundt potten. Fiberduken slipper gjennom lys og vann, men den kan hindre at gnagere og fugler forsyner seg av frøene.

2. La frøene trekke vann nedenfra
Mange frø er bitte små, og dersom du vanner dem fra toppen kan de flyte ut og/eller samle seg i en stor klump. Sett derfor pottene i en kasse med vann, og la dem trekke vann nedenfra.

3. Hold pottene inne i to døgn
For at frøene skal suge opp nok vann, er det lurt å la dem stå inne i et par døgn før du setter dem ut.

4. Ikke sett pottene ut når det er veldig kaldt!
Selv om frøene skal gjennom en kuldeperiode er det ikke lurt å utsette dem for hard frost med en gang. Finnes det snø hos deg graver du pottene ned i den. Snøen vil fungere som en isolerende dyne, og den smeltende snøen vil senere sørge for vanning.

Du kan eventuelt sette pottene i et uterom der frøene ikke blir utsatt for streng kulde. Husk da på at du må sjekke fuktigheten nå og da.

Dersom du vil ha kontroll på temperaturen, kan du i mange tilfeller sette dem i et kjøleskap i en måneds tid. Har du liten plass, kan du blande frøene med fuktig vermiculit og legge dem i en pose i stedet. Følg anvisningene på pakken dog, noen frø krever lavere temperaturer for å spire.

5. Følg med, og og se etter spirer
Etter hvert som vårtemperaturene stiger, vil det trolig dukke opp små spirer i flere av pottene. Når spirene har utviklet karakterblad, prikler du dem over i større potter og lar dem vokse videre. Etter hvert som de vokser til, kan du sette dem ut på vokseplassen sin.

Noen frø gror langsomt og uregelmessig, så det kan hende at de må gjennom en vinter til før de spirer. Men den som venter på noe godt, osv… 🙂

Lykke til!

Advertisements